Szajnaszentmihály

Magyarok Párizsban hagyott nyomainak kutatása, nagy-nagy szenvedéllyel

61 éve már, hogy nincs elég közel

2015. május 25. 21:50 - Szerelmem, Budapest

Persze, hogy az Ő ötlete volt. Az ügynökség, amely lélegzethez juttatja a független fotósokat a magazinok nyomása közepette. Az ügynökség, amely nevét a másfél literes palackról kapta, mert Ő szerette a pezsgőt és hitt abban, hogy most valami hatalmasat alkotnak. Az ügynökség, amelynek ma már New Yorkban, Londonban, Párizsban és Tokióban is működik irodája, és bizonyára a legismertebb az egész világon. Az ügynökség, amelynek a legszebb városról készített fotóiért órákat álltak sorba a város lakói idén tavasszal. 

Habár Henri Cartier-Bresson, David "Chim" Seymour és George Rodger is ott voltak, a Magnum Fotóügynökség gondolata mégiscsak a mi Robert Capánk fejéből pattant ki. Friedmann Endre csodálatos életének valamennyi epizódját csak egy külön blog mutathatná be, de Szajnaszentmihály történetéhez elengedhetetlenül hozzátartozik, hogy ő is Párizsban teljesedhetett ki először. 1933-ban érkezett meg a származása miatti szorongattatások elől menekülve, itt lett Robert Capa belőle, itt szeretett bele Gerda Taróba, aztán Ingrid Bergmanba is, innen indult tudósítani a pusztító háborúkba, amelyek szerte Európában és azon túl dúltak. Fotós hitvallása annyi volt: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel."

Ma 61 éve éppen, hogy egyetlen egyszer nem eléggé, hanem inkább túl közel volt: az indokínai borzalmakat bemutató útján éppen egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készítsen a tájról, a kifosztott falvakról, temetetlen halottakról, amikor egy taposóaknára lépett. 

"Jó barát, nagy és igen bátor fotós volt. Halála mindenki számára nagy veszteség, elsősorban az ő számára. Annyira életvidám volt, hogy nehéz elhinni, hogy halott." - írta Hemingway.

(A képek az Hôtel de Ville kiállításán, illetve az ennek apropóján a párizsi metróban feltűnő fotókról készültek. Robert Capa képeiből álló Mozgásban című kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg a balatonfüredi Vaszary Galériában. A budapesti Capa Központban pedig június 9-én nyílik kiállítás a művész színes fotóiból.)

p1240856.JPG

p1240859.JPG

p1240863.JPG

p1240864.JPG

 

Forrás

http://www.magnumphotos.com/

http://maimanohaz.blog.hu/2014/05/28/a_magnum_photos_tortenete

http://maimanohaz.blog.hu/2013/10/18/fotos_idezetek_hemingway_caparol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szajnaszentmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr407491064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása