Szajnaszentmihály

Magyarok Párizsban hagyott nyomainak kutatása, nagy-nagy szenvedéllyel

Hej Rákóczi, Bercsényi!

2015. június 13. 15:11 - Szerelmem, Budapest

Melyikünk ne ismerné a nótát, amely emléket állít a nagy fejedelem mellett álló harcostársnak, Bercsényi Miklósnak is. Az azonban már kimaradt a történelemkönyveinkből, hogy fia, Bercsényi László Ignác katonaként jóval túltett apján, és szédítő karriert futott be – Franciaországban.

A Rue de Verneuil 58. szám alatt, a Musée d’Orsay mögött egy emléktábla mutatja, hogy itt élt Szekeresi Bercsényi László Ignác gróf, magyar nemes, a Szent Lajos királyi és katonai rend nagykeresztjének birtokosa, a róla elnevezett huszárezred ezredese, aki 1689. augusztus 3-án született a magyarországi Eperjesen, és 1778. január 9-n halt meg Luzancy-ban.

És hogy mivel érdemelte ki e magas kitüntetéseket?

Mindössze 19 éves volt, amikor Rákóczi testőrségének századosa lett, és a trencsényi csatában megmentette a fejedelem életét. Követte az emmigrációba is, apjával együtt, Gdanskba, Berlinbe, majd Franciaországba. Itt a XIV. Lajos királlyal való találkozás után a francia hadseregben folytathatta pályafutását, és szépen emelkedett a ranglétrán. Majd nagyszerű lehetőséget kapott: XV. Lajos engedélyével megalapíthatta a nevét viselő önálló, magyar huszár típusú könnyűlovassági ezredet.

A Bercsényi-huszárok ezrede ma is létezik, az Első huszár ejtőernyős ezred (1er Régiment de Hussard Parachutistes) nevet viseli. (1990-ben jutottunk el oda, hogy egy magyar alakulat, a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj is az ő nevét viselhesse.)

Bercsényi négy évtized alatt 14 hadjáratban vett részt, és a legmagasabb francia katonai elismerést megkapva Franciaország marsalljává nevezték ki. Ám hiába tárgyalt ekkor már az éppen szövetséges osztrákokkal, a Habsburgok teljesen elzárkóztak attól, hogy birtokait visszakaphassa. Nyugdíjazását követően barátja, a lengyel király birtokán, majd Lzuancy kastélyában élt, itt érte a halál a grófot, aki mindvégig vágyott szülőhazája után:

,,Már régen hazámbúl kirekesztettem, majd már harminc esztendeje, hogy bujdosóvá lettem. (…) De az Szívem s Vérem magyar, s holtig vonszon édes Hazám felé."

p1200838.JPG

p1200843.JPG

p1200852.JPG

p1200867.JPG

Forrás

http://www.szabadfold.hu/aktualis/ejtoernyos_huszarok_nagy_hazankfia_bercsenyi_marsall_az_alapito

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szajnaszentmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr997539226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása