Szajnaszentmihály

Magyarok Párizsban hagyott nyomainak kutatása, nagy-nagy szenvedéllyel

A száguldó őrnagy történelemleckéje

2016. július 03. 22:39 - Szerelmem, Budapest

Sétál az ember a párizsi városháza mellett, és felkapja a fejét: Puskás. A labdarúgó Európa-bajnokság apropóján rendeztek szabadtéri kiállítást "A legendák futballja, egy európai történet" címmel. A fotógyűjtemény 30 meghatározó labdarúgóra emlékszik egy-egy momentum felidézésével, melyhez híres francia írók, újságírók fűztek néhány sort, sokszor eddig ismeretlen történetekkel. Puskásról Olivier Barrot így ír:

"Zuhog az eső a svájci főváros Wankdorf Stadionjának gyepére az amerikai nemzeti ünnepen, 1954. július 4-én. Ömlik a víz a fotósok és szervezők esőkabátjairól, amikor felvonul a két csapat az ötödik világbajnokság döntőjében, élükön a csapatkapitányokkal, a nyugatnémet Fritz Walterrel (jobbra) és a magyar Puskás Ferenccel (balra). Magyarország abban az időben olyan játékot játszott, amit senki nem látott előtte, a "totális futball" technikáját, ahol minden játékos megsokszorozta a passzokat, egyszerre támadott és védekezett, ahogy később a hollandok és manapság a Barca játszik. Hat hónap alatt a magyarok kétszer megalázták az angolokat, 5:3-ra Wembley-ben, 7:1-re Budapesten, 9:0-ra szétverték Dél-Koreát, 8:3-ra Nyugat-Németországot. Az első sort négy kiválóság alkotta: Czibor, Kocsis, Hidegkuti és Puskás, aki már 18 évesen nemzetközi játékos volt, a ballábas csodagyerek a Honvédból, a hadsereg klubjából, ahonnan a száguldó őrnagy becenevet kapta. Dallamos fürgeség, provokatív virtuozitás, gyakorlott cselezés és gyorsulás jellemezte. A magyar tánchoz, a csárdáshoz, egy cigányprímáshoz hasonlított. Két tragédia főszereplője és tanúja lett: a németek visszavágtak és legyőzték az Aranycsapatot, néhány hónappal később pedig a szovjet csapatok vérbefojtották a budapesti forradalmat. Puskás Spanyolországba menekült, ahol állampolgár lett, az akkor már sikeres Real Madridban játszott, és a spanyol válogatott mezében a világbajnoki címet is megszerezte. Magyarország, a művészek hazája." 

Születnek még Puskások? Boldogabb korba? Boldogabb országba? Ezen gondolkodom a kerítés mentén, hazafelé.

Forrás

http://www.sortiraparis.com/arts-culture/exposition/articles/115171-l-exposition-football-de-legendes-une-histoire-europeenne-a-l-hotel-de-ville

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szajnaszentmihaly.blog.hu/api/trackback/id/tr368244166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása